DUBLIN - De Brits-Ierse producent van kristal en porselein Waterford Wedgwood heeft voor bepaalde bedrijfsonderdelen faillissementsbescherming aangevraagd. Wedgwood kan niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

Dat maakte het bedrijf maandag bekend.

Wedgwood heeft veel last van afzwakkende verkopen op zijn belangrijkste markten, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De onderneming boekte in de afgelopen vijf jaar geen winst meer. Daar kwam de financiële crisis bovenop. De handel in het aandeel werd maandag stilgelegd op de beurs in Dublin.

Door de aanvraag voor surseance komen 1900 Britse banen en vijfhonderd arbeidsplaatsen in Ierland op de tocht te staan.

Optimistisch

Wedgwood gaat nu op zoek naar een koper voor de Britse en Ierse onderdelen. Topman David Scully is optimistisch dat een koper zal worden gevonden. Volgens een woordvoerder lopen vijfduizend banen elders in de wereld geen gevaar.

Naast afzwakkende verkopen heeft Wedgwood ook veel last van de zwakke dollar en concurrentie uit het Verre Oosten.

Fusie

Het bedrijf ontstond in 1986 door een fusie van het Ierse Waterford Crystal en het Britse Wedgwood en is ook bekend van de fabrikant van serviesgoed Royal Doulton.

Wedgwood voerde al enige tijd gesprekken over een overname door een Amerikaanse investeringsmaatschappij, maar die liepen op niets uit.

Om de kosten te drukken, verplaatste Wedgwood een paar jaar geleden al een groot deel van de productie in Ierland en Groot-Brittannië naar lagelonenlanden. Ook werden veel banen geschrapt.