WASHINGTON - Aankomend Amerikaans president Barack Obama wil de belastingen met ruim 300 miljard dollar (215 miljard euro) verlagen om de zwakke Amerikaanse economie te stimuleren.

Obama gaat de plannen maandag bespreken met leden van het Congres. Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal maandag.

De belastingverlagingen in de komende twee jaar maken deel uit van een omvangrijk economisch steunpakket van Obama, dat tussen de 750 miljard en 1 biljoen dollar kan gaan kosten. De lagere belastingen gelden voor burgers en bedrijven.

Februari

Met de maatregelen wil Obama de ernstigste recessie in de Verenigde Staten in decennia bestrijden. Volgens de Democraten kunnen de plannen begin februari al worden goedgekeurd in het Congres, kort nadat Obama is ingezworen als president. Hij zou nog de steun zoeken van de Republikeinen in het Congres voor zijn plannen.

Individuen kunnen een belastingverlaging krijgen van 500 dollar, stellen een verlaging van 1000 dollar. De belastingverlaging moet leiden tot hogere consumentenuitgaven, wat weer goed is voor de economie.

Extra personeel

Ook wil Obama belastingverlagingen voor bedrijven die extra personeel aannemen. Deze maatregelen kunnen 40 tot 50 miljard dollar gaan kosten en moeten zorgen dat in de VS rond 2011 drie miljoen banen zijn gecreëerd of behouden gebleven.

De Amerikaanse economie staat onder grote druk door de malaise op de huizenmarkt en de financiële crisis. Analisten vrezen dat 's werelds grootste economie in het vierde kwartaal met 4,3 procent kan krimpen. Dat zou de sterkste economische teruggang zijn sinds 1982.