LONDEN - De Britse premier Gordon Brown sluit op korte termijn een tweede geldinjectie voor de noodlijdende banksector uit. Dat zegt hij in de Britse krant The Observer van zondag.

Hoewel de Britse regering wil stimuleren dat banken weer geld gaan uitlenen, is het verstrekken van geld aan de financiële sector volgens Brown ''niet het eerste punt op welke agenda dan ook''. In oktober verstrekte de Britse regering 37 miljard pond sterling (38 miljard euro) aan de banken Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS en Lloyds TSB.

Zaterdag meldden de Britse omroep BBC en de krant The Times op basis van bronnen binnen de regering dat er een nieuwe geldinjectie voor banken aan zit te komen.

Besmette activa

Een van de opties zou volgens de media zijn om een nieuwe bank te creëeren, waar ''besmette activa'' gestald zouden kunnen worden of kunnen worden ingewisseld voor staatsobligaties.

Voor deze besmette activa, die meestal gerelateerd zijn aan de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten, is het moeilijk om hun waarde te bepalen, omdat er nauwelijks meer in wordt gehandeld.

Brown zegt in het gesprek met The Observer dat het creëren van banen de hoogste prioriteit heeft. Eerder werd bekend dat Brown zeker 100.000 banen wil scheppen. De overheid trekt hier zo'n 10 miljard pond sterling voor uit. Hiervoor put de regering deels uit de eigen reserves.