MOSKOU - Onderhandelingen over omstreden gascontracten tussen Rusland en Oekraïne worden niet hervat omdat er geen relevant antwoord is gekomen van de kant van Oekraïne. Dat heeft het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zaterdag gezegd.

Donderdag draaide Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dicht wegens een geschil. Het effect is ook merkbaar in EU-lidstaten als Roemenië en Polen, die gas via Oekraïne krijgen.

Onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne werden op 31 december afgebroken en Oekraïne riep Gazprom zaterdag op om terug te keren naar de onderhandelingstafel. Volgens de Russische president Medvedev heeft Moskou Oekraïne inmiddels uitgenodigd, maar daarop is nog niet gereageerd.

Alternatieve routes

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wil niet langer afhankelijk zijn van Oekräine bij het exporteren van gas naar de Europese Unie. Gazprom zoekt daarom naar alternatieve routes.

Medvedev zei dat niet Rusland het probleem is, maar Oekraïne. ''Daarom denken we dat het nodig is zo snel mogelijk alternatieve doorvoerroutes te ontwikkelen'', aldus Medvedev.

Gazprom werkt aan twee nieuwe pijplijnen. De South Stream-leiding loopt onder de Zwarte Zee naar Bulgarije en splitst zich vervolgens in een noordelijke en zuidelijke tak.

Verder is er de Nord Stream-pijpleiding. Die is bedoeld voor de levering van Russisch gas aan West-Europa en loopt van de Russische havenstad Vyborg naar het Noord-Duitse Greifswald.