NAARDEN - Dankzij kostenbesparingen en langjarige opdrachten heeft het industriële conglomeraat Stork een goed halfjaar achter de rug.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde kwartaalcijfers. De nettowinst kwam uit op 19 miljoen euro, terwijl het tweede kwartaal vorig jaar 14 miljoen opleverde. Over het eerste halfjaar kwam Stork uit op 36 miljoen, tegen 17 miljoen een jaar eerder. De winst is hoger dan analisten hadden verwacht.

Stork heeft overigens in de eerste zes maanden minder orders binnengekregen dan vorig jaar in dat tijdvak, maar er zijn een aantal langjarige opdrachten bij. De omzet in het eerste halfjaar liep iets terug. Stork gaf daarover geen cijfers.

Bestuursvoorzitter S. Vollebregt is er tevreden mee dat de winstgevendheid verder is verbeterd. Maar "de economische situatie blijft slecht en moeilijk voorspelbaar", aldus Vollebregt. Het bedrijf richt zich verder op kostenbeheersing en sluit extra maatregelen niet uit. Vorig jaar schrapte Stork al negenhonderd arbeidsplaatsen. Dit jaar kwamen daar nog ruim tweehonderd bij.

Vollebregt verwacht een positief resultaat in de tweede helft van het jaar. Hij gaat er niet bij voorbaat vanuit dat de winstniveaus van de afgelopen kwartalen geëvenaard worden.