MOSKOU/KIEV - Europa heeft vrijdag voor het eerst de gevolgen ondervonden van het dichtdraaien van de Russische gaskraan naar Oekraïne. De EU-lidstaten Roemenië en Polen meldden dat de toevoer vrijdag is afgenomen.

Roemenië zag de gastoevoer die loopt via Oekraïne met 30 tot 40 afnemen, zo meldde gasverspreider Transgaz. Het Poolse gasbedrijf Gaz-System kreeg vrijdag 6 procent minder gas binnen.

Polen is voor ongeveer 40 procent van zijn gastoevoer afhankelijk van Rusland, Roemenië voor circa 33 procent.

Rusland draaide de gaskraan naar Oekraïne donderdag dicht. Volgens de Russen heeft Kiev nog een rekening van 1,6 miljard dollar openstaan voor de invoer van gas uit Rusland in november en december. Daarbovenop komen boetes van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen.

EU-voorzitter Tsjechië heeft vrijdag geëist dat de Russische gasleveranties aan EU-landen onmiddellijk worden hervat in de afgesproken omvang.

Poetin

Op woensdag waarschuwde de Russische premier Vladimir Poetin al voor de mogelijke gevolgen van de ruzie voor Europa. Veel gas dat naar Europa gaat, stroomt door pijpleidingen via Oekraïne.

Volgens een vertegenwoordiger van de Russische staatsgasgigant Gazprom ondervinden inmiddels ook enkele Balkanlanden de gevolgen van de gestaakte toevoer.

Een delegatie uit Kiev heeft vrijdag steun gevraagd aan de Europese Unie. Dat gebeurde in Slowakijke, waar een delegatie aangevoerd door minister van Energie Iouri Prodan van de Oekraïne op officieel bezoek was.

Contract

Het is nog onduidelijk op welk moment Rusland en Oekraïne verder gaan praten om de gasruzie op te lossen. De twee landen hebben ook nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuw contract dat 1 januari 2009 moest ingaan.

De baas van de Gazprom zei donderdagavond dat Oekraïne in 2009 een verdubbeling van de prijs tegemoet kan zien.

Het is niet de eerste keer dat Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait. In de winter van 2006 leidde een boycot van Oekraïne bij een soortgelijk conflict tussen Moskou en Kiev tot verandering van de druk in gaspijpleidingen die door Oekraïne naar andere, veelal Europese landen, lopen.

Spoedoverleg

De 27 EU-landen komen maandag in Brussel bijeen voor spoedoverleg over de gaskwestie.