MOSKOU/KIEV - Europa heeft vrijdag nog geen hinder ondervonden van het dichtdraaien van de Russische gaskraan naar Oekraïne.

Geen van de landen die Russisch gas krijgen via Oekraïne hebben tot nu toe onderbrekingen gemeld. Rusland sloot de gastoevoer naar Oekraïne eerder deze week af omdat het land de rekeningen niet zou hebben betaald.

Een delegatie uit Kiev reisde vrijdag naar Tsjechië dat vanaf 1 januari het roulerend voorzitterschap van de Europese Unie voor een half jaar heeft overgenomen. De Oekraïeners wilden Europa ervan verzekeren dat de gasstroom op gang blijft. Tsjechië liet weten dat het conflict over het gas een ''bilaterale aangelegenheid'' is tussen Rusland en Oekraïne.

Boetes

Het is nog onduidelijk op welk moment Kiev en Moskou verder gaan praten om de gasruzie op te lossen. Kiev zou nog een rekening van 1,6 miljard dollar open hebben staan voor de invoer van gas uit Rusland in november en decemer. Daarbovenop komen boetes van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen.

Ook hebben de twee landen nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuw contract dat 1 januari 2009 moest ingaan. De baas van de Russische staatsgasgigant Gazprom liet donderdagavond weten dat Oekraïne in 2009 een verdubbeling van de prijs tegemoet kan zien.\

Boycot

Het is niet de eerste keer dat Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait. In de winter van 2006 leidde een boycot van Oekraïne bij een soortgelijk conflict tussen Moskou en Kiev tot verandering van de druk in gaspijpleidingen die door Oekraïne naar andere, veelal Europese landen, lopen.