BRATISLAVA - Slowakije heeft de eigen munt de kroon bij de jaarwisseling verruild voor de euro. Het voormalige oostblokland is sinds donderdag het zestiende EU-land met de Europese eenheidsmunt.

Banken gaan speciaal open op 1 januari. Ook het hele weekeinde van 3 en 4 januari kunnen klanten terecht voor de nieuwe munt.

Sceptisch

De bevolking toonde zich begin vorig jaar nog sceptisch over de komst van de euro. Veel inwoners vreesden dat de prijzen de hoogte in zouden schieten, zoals in andere landen was gebeurd.

Als reactie heeft de regering een gedragscode afgesproken met winkeliers. Zo moeten winkels de dubbele prijsaanduiding in euro en kroon een heel jaar volhouden.

Euro

Door de toetreding van de Slowaken zullen op nieuwjaarsdag 329 miljoen inwoners van de Europese Unie dezelfde munt gebruiken.

Doel is dat uiteindelijk alle EU-landen de euro invoeren zodra ze aan de zogeheten Maastricht-criteria voldoen. Alleen Denemarken en Groot-Brittannië hebben een formele uitzondering gekregen op de afspraak om de euro in te voeren.