MOSKOU - Oekraïne begint het nieuwe jaar zonder Russisch aardgas. De baas van de Russische onderneming Gazprom, Aleksej Miller, zei woensdag dat beide partijen er niet in zijn geslaagd tot een akkoord te komen.

Dat betekent volgens Miller dat Rusland om circa 08.00 uur onze tijd de gaskraan voor de Oekraïeners dichtdraait. Hij gaf woensdagavond in Moskou een persconferentie.

Gesprekken met de Oekraïeners over de afbetaling van schulden aan Rusland en over de nieuwe gasprijzen hebben volgens hem niets opgeleverd.

Miller bezwoer dat Rusland zijn verplichtingen aan andere afnemers in Europa nakomt. Maar een boycot van Oekraïne kan net als begin 2006 bij een soortgelijk conflict tussen Moskou en Kiev de druk in gaspijpleidingen veranderen. Dat kan nadelige gevolgen hebben voor de gasleveringen elders die via Oekraïne gaan.

Ruzie

Rusland en Oekraïne zijn al enige weken verwikkeld in een hoogoplopende ruzie over achterstallige Oekraïense betalingen voor gasleveranties. De Oekraïense regering zei dinsdag toe de uitstaande bedragen, die volgens Gazprom zijn opgelopen tot 2 miljard dollar, direct te zullen voldoen.

Het Russische bedrijf stelde woensdagmiddag echter nog niets te hebben ontvangen. Volgens Medvedev chanteren de Oekraïners Gazprom door te dreigen met het aftappen van gas dat via Oekraïens grondgebied naar West-Europa wordt vervoerd.

Poetin

De Russische premier Vladimir Poetin dreigde Oekraïne met ''ernstige gevolgen'' als het land de gaslevering aan Europa zou verstoren. Poetin zei niet wat deze gevolgen zijn, maar voegde wel toe dat een verstoring van de gaslevering slecht zou zijn voor de relaties van Oekraïne met Rusland en de gasafnemers in de Europese Unie.

De premier stelde dat Rusland vrijgevig is geweest voor zijn buurland en rekening houdt met de ''moeilijke economische situatie'' waarin Oekraïne zich bevindt. ''Het is een veel moeilijker situatie dan onze eigen situatie. Experts denken zelfs dat het land dichtbij een faillisement is.''

Gevolgen

Poetin heeft woensdag Europa gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van de ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Hij wendde zich daarvoor telefonisch tot de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, berichtte de Commissie. Die wijdde verder niet over de veronderstelde gevolgen uit.

Poetin zette uiteen wat de huidige Russisch-Oekraïense geschillen voor de unie betekenen. Beide landen hebben al lange tijd politieke wrijvingen en een slepende ruzie over Russische gasleveringen aan Oekraïne.

Timosjenko

De Oekraïense premier Julia Timosjenko heeft verzekerd dat Europa Russisch gas blijft krijgen via Oekraïne. De premier heeft dat de Europese Commissie laten weten, meldde de Commissie woensdag.

Klanten in Europa hoeven niet het slachtoffer te worden van de Russisch-Oekraïense conflicten over onder meer gasprijzen en schulden.