WENEN - De Oostenrijkse regering gaat Bank Medici onder curatele stellen.

De kleine private bank is een van de grootste Europese slachtoffers van het fraudeschandaal rond de Amerikaanse belegger Bernard Madoff. Dat meldde de Oostenrijkse krant Der Standard woensdag.

Bank Medici, dat eind september een vermogen van ongeveer 3,6 miljard dollar beheerde, zou zeker 2,1 miljard dollar hebben belegd in de investeringsfondsen van Madoff. De Amerikaanse handelaar werd eerder deze maand opgepakt op verdenking van grootschalige beleggingsfraude, waarvan de schade zou kunnen oplopen tot 50 miljard dollar.

Commissaris

De Oostenrijkse regering zal nu een commissaris aanstellen die moet bepalen of Bank Medici nog toekomst heeft. Die toekomst ziet er somber uit, aangezien de bank ongeveer 70 procent van zijn inkomsten haalde uit provisies op beleggingen in investeringsfondsen. Het overgrote deel daarvan was gerelateerd aan de piramidefondsen van Madoff.

Medici-topman Peter Scheithauer zei op 19 december nog dat zijn bank ,,geen enkel kapitaal- of liquiditeitsprobleem'' zou hebben. De positie van de bank zou volgens hem ook niet in gevaar komen door de Madoff-verliezen, aangezien er geen eigen geld werd verloren. Onder de Oostenrijkse wet is de overheid echter ook gemachtigd in te grijpen bij een bank als de bezittingen van klanten in gevaar zijn.

Hoofdprijs

Bank Medici won in november nog de hoofdprijs bij de door het consultancybureau IBC Consulting georganiseerde Duitse 'hedge fund awards', vanwege de ,,verbazingwekkende prestaties'' die de bank in de periode tot en met september leverde.

De bank is voor 75 procent in handen van oprichtster Sonja Kohn. De overige aandelen zijn in het bezit van Bank Austria, een dochteronderneming van de Italiaanse bank Unicredit.