AMSTERDAM - Technologieconcern Philips overweegt voor productiewerknemers in Nederland aanspraak te maken op de regeling voor werktijdverkorting.

Dat stelden de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond dinsdag. Het bedrijf zelf wilde niet reageren. Beide bonden verklaarden onlangs met Philips te hebben gesproken over een eventuele inzet van de maatregel.

Fortuin

"Philips is nu druk aan het rekenen of het in aanmerking komt voor werktijdverkorting'', aldus CNV-bestuurder Piet Fortuin. Volgens de regels van minister Donner (Sociale Zaken) moet een bedrijf gedurende twee maanden de omzet met 30 procent hebben zien terugvallen bij activiteiten waarop de aanvraag betrekking heeft.

Drachten

Fortuin verwacht dat Philips de werktijdverkorting wil inzetten bij zijn scheerapparatenfabriek in Drachten. Daar ligt de productie al enkele weken stil door een teruggelopen orderportefeuille. Werknemers zijn daarom naar huis gestuurd. Volgens bestuurder Ad de Vos van FNV Bondgenoten kijkt Philips naar een bredere inzet van werktijdverkorting.