WASHINGTON - Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, (de Federal Reserve (Fed), heeft dinsdag zoals verwacht besloten om de rentetarieven niet te veranderen. Dat betekent dat het belangrijkste geldmarkttarief, de zogeheten federal funds rate, blijft staan op 1 procent.

Het besluit komt voor analisten niet onverwacht. De meesten gingen er al van vanuit dat de Fed het huidige rentepeil zou handhaven. Er zijn namelijk steeds meer signalen dat het met de Amerikaanse economie weer de goede kant opgaat. Sinds begin 2001 heeft de Fed de rente al dertien keer de rente verlaagd om de economie te stimuleren. De laatste keer dat dat gebeurde, was eind juni.

Koopkracht

Het besluit van de Fed is unaniem genomen. In een toelichting laat het beleidsbepalende comité van de Fed, de FOMC, doorschemeren dat het huidige rentetarief voorlopig gehandhaafd zal worden. Het comité is te spreken over de uitgaven die consumenten en bedrijven doen. Aan de andere kant kijkt ze met gemengde gevoelens naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Uit recente cijfers blijkt dat het aantal aanvragen voor een werkloosheiduitkering in de VS afneemt, maar ook dat het aantal banen niet toeneemt. Op dit moment is 6,2 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking werkloos. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de inkomensontwikkeling hebben grote invloed op het gedrag van de consumenten, die tweederde van de Amerikaanse economie voor hun rekening nemen.

Overcapaciteit

De Fed laat verder doorschemeren dat het gevaar voor deflatie nog niet voorbij is. In de verklaring staat dat de kans dat de inflatie daalt groter is dan de kans dat de prijzen scherp omhoog gaan. Volgens analisten hangen de lage prijzen in de Verenigde Staten samen met de overcapaciteit waarmee veel bedrijven kampen. Dat betekent in feite dat ze minder maken dan ze kunnen. Omdat ze hun producten toch graag kwijt willen, zijn ze eerder geneigd dat tegen lage prijzen te doen.