TOKIO - De Nikkei-index van de beurs in Tokio is dinsdag op de laatste handelsdag van 2008 hoger gesloten dan een dag eerder.

Over heel 2008 bedroeg het verlies echter 42,1 procent. Nooit eerder verloor de Nikkei-index over een jaar zoveel terrein.

In vergelijking met maandag won de Nikkei-index dinsdag 112,39 punten. Na een halve handelsdag sloot de Nikkei-index op 8.859,56. De beurs heropent op 5 januari.

Overheid

Om de economie weer een stimulans te geven overweegt de Japanse overheid op grote schaal slechte leningen en beleggingen over te nemen van banken. Dat meldde de Japanse krant Sankei Shimbun dinsdag.

De operatie moet de Japanse bankensector meer ruimte geven om de kredietverlening aan het bedrijfsleven weer op gang te brengen. Volgens de krant zou de Japanse regering samen met de centrale bank voor maximaal 10 biljoen yen (ruim 78 miljard euro) slechte leningen, aandelen, obligaties en andere beleggingen van de banken willen overnemen.

Maatregelen

De Japanse premier Taro Aso kondigde eerder deze maand al maatregelen ter waarde van 192 miljard euro aan om de in een recessie verkerende Japanse economie er bovenop te helpen. Deze maatregelen bestaan onder meer uit belastingverlagingen voor burgers en financiële hulp aan bedrijven.