WASHINGTON - Het Amerikaanse ministerie van Financiën pompt 6 miljard dollar (4,2 miljard euro) in GMAC, de financiële tak van de zieltogende Amerikaanse autofabrikant General Motors. Dat heeft het ministerie maandag (plaatselijke tijd) laten weten.

Onderdeel van de steun is een lening aan GMAC van 1 miljard dollar. Daarnaast koopt de Amerikaanse overheid voor 5 miljard dollar preferente aandelen GMAC, waarop het jaarlijks 8 procent rendement zal ontvangen.

Vorige week kreeg GMAC toestemming een gewone bank te worden. Hierdoor kan de financieringstak van GM aanspraak maken op het noodfonds van 700 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

Crisis

GMAC is hard geraakt door de crisis op de huizenmarkt, de kredietcrisis en de economische malaise in de Verenigde Staten. General Motors Acceptance Corporation, zoals het onderdeel voluit heet, biedt onder meer hypotheken en leningen voor mensen aan die een nieuwe auto willen kopen.

GMAC, dat voor 49 procent in handen is van General Motors en voor 51 procent van investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management, verloor in het afgelopen halfjaar 5 miljard dollar door de problemen in de Amerikaanse autobranche en de neergang van de huizenmarkt.

Kapitaalinjectie

Volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën maakt de kapitaalinjectie voor GMAC deel uit van 'een breder programma om de binnenlandse auto-industrie te helpen financieel gezond te worden'. Eerder deze maand voorzag de Amerikaanse overheid de autoproducenten GM en Chrysler al voor 13,4 miljard dollar aan kortetermijnleningen.