BERLIJN - De Duitse regering beslist in januari over een nieuw miljardenplan om de economische neergang te lijf te gaan. In het nieuwe pakket maatregelen speelt de auto-industrie een prominente rol, zo bevestigden woordvoerders van de regering maandag.

Volgens berichten in de Duitse media zal de regering 25 tot 40 miljard euro uittrekken voor de maatregelen, waarmee ook de investeringen in de infrastructuur bevorderd moeten worden.

In november kondigde de bondsregering al stimuleringsmaatregelen ter waarde van 30 miljard euro aan. Dit pakket werd internationaal bekritiseerd omdat het te weinig zou doen om de Duitse economie, de op twee na grootste economie ter wereld, uit het slop te halen.

Recessie

De economie van Duitsland kromp in het derde kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal en kwam daarmee officieel in een recessie terecht.

Minister van Financiën Peer Steinbrück gaf in een interview in de regionale krant Passauer Neue Presse aan geen heil te zien belastingverlagingen om de koopkracht te verbeteren. Consumenten zouden volgens hem meer gebaat zijn bij een verlaging van de kosten van de ziektekostenverzekering.

Kopstukken

Volgende week maandag vergaderen de kopstukken van regeringspartijen CDU en SPD over de nieuwe plannen, maar volgens Steinbrück wordt er op dat moment nog niets beslist.

''Er zijn verschillende onderhandelingen aan de gang. Ik probeer ervoor te zorgen dat we de basisbeginselen van een evenwichtige begroting niet geheel uit het oog verliezen'', aldus de minister.