AMSTERDAM - Een betalingsgeschil tussen Rusland en Oekraïne kan leiden tot onderbrekingen in de gastoevoer aan West-Europa. Dat heeft de Russische monopolist Gazprom zaterdag gezegd.

Oekraïne zou het Russische aardgas dat door pijpleidingen onder zijn grond naar de rest van Europa wordt vervoerd kunnen aftappen voor eigen gebruik. Het land dreigt vanaf 1 januari geen gas meer te krijgen van Rusland, omdat Oekraïne volgens Rusland een betalingsachterstand heeft van ruim anderhalf miljard euro.

Een kwart van alle aardgas die in Europa wordt verbruikt komt uit Rusland en het meeste daarvan wordt aangevoerd via Oekraïne. In januari 2006 tapte Oekraïne onder vergelijkbare omstandigheden ook al eens gas af dat voor Europa was bedoeld.

Betalingsverplichting

Een manier waarop Oekraïne aan geld zou kunnen komen om de betalingsverplichting te voldoen, zou zijn dat Europa Kiev vooraf betaalt voor het vervoer van gas over Oekraïens gebied, zei een woordvoerder van Gazprom. Het was een van de mogelijkheden die momenteel worden besproken met Oekraïne, maar omdat de besprekingen vertrouwelijk zijn wilde de woordvoerder niet uitweiden.

De band tussen Moskou en Kiev is gespannen, vanwege de toenadering die Oekraïne de laatste tijd tot de NAVO zoekt. Dat Oekraïne gedurende het Russische conflict met Georgië achter die eveneens voormalige Sovjetrepubliek bleef staan, heeft in Rusland ook veel kwaad bloed gezet.

Geldnood

Oekraïne verkeert in grote geldnood ten gevolge van de wereldwijde financiële crisis en door aanhoudende politieke onrust. Het land beschuldigt Rusland ervan misbruik te maken van de situatie om het Oekraïense netwerk van gaspijpleidingen in handen te krijgen.

Het enige andere land waardoorheen Russisch aardgas naar West-Europa kan worden vervoerd is Wit-Rusland, maar het netwerk daar heeft een beperkte capaciteit.