NEW YORK - GMAC, de financiële tak van de zieltogende Amerikaanse autofabrikant General Motors, heeft toestemming een gewone bank te worden. Hierdoor kan de financieringstak van GM aanspraak maken op het noodfonds van 700 miljard dollar van de Amerikaanse overheid.

Hiermee krijgt het verlieslatende GMAC toegang tot kapitaal en garanties van de overheid en wordt het makkelijker en goedkoper extra kapitaal aan te trekken. GMAC is hard geraakt door de crisis op de huizenmarkt, de kredietcrisis en de economische malaise in de Verenigde Staten.

General Motors Acceptance Corporation, zoals het onderdeel voluit heet, biedt onder meer hypotheken en leningen voor mensen aan die een nieuwe auto willen kopen.

Het bedrijf is voor 49 procent in handen van GM en voor 51 procent van de investeringsmaatschappij Cerberus Capital Management. De omvorming van GMAC tot reguliere bank zou ook kunnen helpen een eventuele fusie tot stand te brengen van GM en zijn Amerikaanse branchegenoot Chrysler, dat ook eigendom is van Cerberus.