AMSTERDAM - Nederlandse vrijwilligers dragen in Nederland in vergelijking met 35 andere landen relatief het meest bij aan het bruto binnenlands product.

In totaal 4,7 procent van het bbp wordt bijeengebracht door mensen die vrijwilligerswerk doen om medemensen te helpen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Johns Hopkins University, die samenwerkt met onder meer de Verenigde Naties.

Landen

De universiteit vergeleek 36 landen, waaronder Europese, Afrikaanse en Aziatische. Nederland wordt gevolgd door Zweden, dat in vier procent van het bbp de herkomst in vrijwilligerswerk ziet.

Tanzania staat met ruim drie procent op de derde plek. Slowakije is hekkensluiter met 0,04 procent. Buurlanden België en Duitsland tellen een percentage van respectievelijk 1,6 en 2,5 procent.

Donaties

Als het gaat om donaties doet Nederland het minder goed: nog geen half procent van het bbp is bijeengebracht door giften. Nederland staat daarmee op de veertiende plaats. De Verenigde Staten zijn het gulst: giften beslaan 1,9 procent van hun bbp.

Mogelijk dat dit komt doordat de sociale zekerheid daar minder is dan in landen als Nederland en Zweden, waar 0,4 procent van het bbp uit giften komt.

Het bbp is de waarde van alle goederen en diensten die in een bepaald jaar in een bepaald land worden geproduceerd en geldt als een welvaartsmeter.