NEW YORK - De recente ongekende renteverlaging van het Amerikaanse stelsel van centrale banken heeft vorige week gezorgd voor een ware run op hypotheken in de Verenigde Staten.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de brancheorganisatie voor hypotheekverstrekkers Mortgage Bankers Association (MBA).

Aanvragen

In de week die eindigde op 19 december steeg de index van het aantal aanvragen met 48 procent tot 1245,4, de hoogste stand sinds medio juli 2003. Het gaat om zowel eerste aanvragen als om verzoeken tot herfinanciering van lopende hypotheken.

Federal Reserve

Het stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, verlaagde de rente op 16 december van 1 procent naar bijna nul. De Fed hanteert nu een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent in een ultieme poging de Amerikaanse economie weer op gang te krijgen.

Hypotheekrente

De hypotheekrente daalde sindsdien flink. Amerikanen betalen gemiddeld 5,04 procent voor een hypotheek met een looptijd van dertig jaar, het laagste tarief sinds juni 2003. Afgelopen zomer piekte de gemiddelde rente nog op 5,99 procent.