AMSTERDAM - Wolters Kluwer is in de eerste zes maanden van dit jaar in het rood gedoken. De uitgever boekte een nettoverlies van 115 miljoen euro. Het bedrijf moest 155 miljoen euro extra afschrijven.

In het eerste halfjaar van 2002 maakte het bedrijf nog een nettowinst van 32 miljoen euro. Zonder afschrijvingen en bijzondere posten heeft de uitgever een winst gemaakt van 120 miljoen, een daling van 38 procent ten opzichte van vorig jaar. Dat was slechter dan analisten hadden voorspeld. Wolters Kluwer heeft last van nadelige valuta-effecten (vooral de daling van de dollarkoers ten opzichte van de euro). Zonder deze effecten liep de bedrijfswinst procent terug.

Winstwaarschuwing

Het bedrijf gaf dinsdag een winstwaarschuwing. Wolters Kluwer verwacht nu dat de winst uit gewone bedrijfsvoering dit jaar belangrijk lager uitkomt. In de financiële wereld betekent dat een daling van 12 tot 20 procent. In mei ging Wolters Kluwer nog uit van een daling van 6 procent. Topman R. Pieterse wilde dinsdag niet verder ingaan op de verwachtingen voor het lopende jaar. Wel lijkt het zeker dat het tweede halfjaar beter zal zijn dan het eerste, ondanks het uitblijven van marktherstel.

Ook over de vooruitzichten op langere termijn wilde Pieterse niet veel zeggen. Hij verwees naar een strategische heroriëntering waarmee zijn opvolgster, Nancy McKinstry, eind oktober komt.

Betere tijden

Met extra afschrijvingen, een forse verlaging van de nettoschuld en maatregelen ter kostenbeheersing is Wolters Kluwer straks wel klaar voor betere tijden. Pieterse staat nog steeds achter het sterke expansiebeleid van de laatste drie jaar, waaraan nu duidelijk een eind is gekomen.

Toch wil hij zich ter verklaring van de neergaande resultaten niet helemaal verschuilen achter de verslechterde economische omstandigheden. “Wij hebben de afgelopen jaren wellicht ook zelf wel wat steekjes laten vallen. Dat komt overal voor.”

De omzet over de eerste zes maanden van 2003 kwam uit op 1,6 miljard euro, 16 procent minder dan in dezelfde periode van 2002. Zonder de valuta-effecten zou de omzet 6 procent lager zijn uitgekomen, aldus de uitgever.

Kostenbesparingsprogramma

Wolters Kluwer heeft een kostenbesparingsprogramma ingezet dat dit jaar 70 miljoen euro moet opleveren. De effecten moeten in de tweede helft van dit jaar al zichtbaar zijn. De al eerder aangekondigde vijfhonderd ontslagen zijn inmiddels gerealiseerd.

Het belangrijkste onderdeel binnen Wolters Kluwer is Legal, Tax & Business. Deze divisie had het vooral in de Verenigde Staten erg moeilijk. De directie werd vervangen en er moet fors op de kosten worden bespaard. De omzet liep met 7 procent terug tot 481 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar.

Bij hetzelfde onderdeel in Europa zakte de omzet 1 procent tot miljoen euro. Advertentie-inkomsten, vooral in Nederland en Frankrijk, liepen flink terug. Ook hier ligt de nadruk op kostenbesparingen. Ook de omzet bij de divisie Oost-Azië en het gebied rond de Stille Oceaan liep met 1 procent terug. De andere bedrijfsonderdelen, Health en Education kampten ook met minder omzet.