AMSTERDAM - De beleggers op de effectenbeurs in Amsterdam waren woensdagochtend bepaald niet in een vredige kerststemming. De aandelenkoersen op het Damrak gingen over een breed front achteruit.

Beleggers moesten het doen zonder belangrijk nieuws en lieten zich vooral leiden door het negatieve slot van Wall Street en de koersverliezen in het Verre Oosten.

''Het is een beetje een lusteloos dagje, er gebeurt niet zoveel'', zei handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De Europese beurzen sluiten om 14.00 uur hun deuren. De beurs in Frankfurt is al gesloten.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam stond aan het eind van de ochtend op een verlies van 1,5 procent op een stand van 240,84 punten.

De MidKap, de index voor het middensegment, stond 0,4 procent lager op 299,92 punten. De Londense FTSE zakte 1 procent, terwijl de CAC in Parijs 0,6 procent verloor.

Window dressing

De stijgers in de AEX waren op een hand te tellen en werden volgens Smit vooral gestuwd door 'window dressing', ofwel het verfraaien van beleggingsportefeuilles aan het einde van een kwartaal.

Dat is een terugkerend ritueel waarbij fondsbeheerders op het laatste moment goedpresterende aandelen bijkopen en de achterblijvers dumpen. ''Daarmee kunnen ze aan hun klanten laten zien hoe briljant ze het wel niet hebben gedaan'', aldus de handelaar.

Vastgoedconcern Corio was zo'n fonds. Het aandeel, een van de minst slecht presterende dit jaar, ging aan kop met een plus van 3,8 procent. Dinsdag was Corio ook al een opvallende stijger.

Fortis

Fortis, waarvan dit jaar bijna niets meer is overgebleven, was woensdagochtend opnieuw de grootste verliezer met een 9,8 procent lagere aandelenkoers op 91 eurocent.

De bankverzekeraar kondigde voorbeurs een verlies aan van 295 miljoen euro door het uitstel van de verkoop van onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas. Het verlies komt voort uit valutatransacties.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3990 dollar tegen 1,3955 dollar bij het slot van de Europese beurzen dinsdag. De olieprijs daalde 1,1 procent tot 38,54 dollar.