DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat de komende jaren de ontwikkeling van de gasprijzen voor consumenten nauwlettend in de gaten houden. Aanleiding is het hoge prijsniveau dat Nederlands belangrijkste gasleverancier GasTerra in 2007 hanteerde.

Dit blijkt uit een analyse van de prijzen op de gasmarkt die de NMa op zijn website heeft gezet. De prijzen die GasTerra vroeg voor kleinverbruik, waren vorig jaar 20 tot 25 procent hoger dan zou mogen worden verwacht in een concurrerende markt.

NMa vindt niet dat GasTerra misbruik heeft gemaakt van zijn machtspositie. Om dit vast te stellen, moet er sprake zijn van ''excessieve tarieven'' over een langere periode.

In 2005 en 2006 was het prijsniveau van GasTerra niet veel hoger dan dat van de concurrentie. In 2010 gaat de NMa daarom nieuw onderzoek verrichten over de jaren 2008 en 2009.

Transparant

GasTerra is verbaasd over de conclusie van de NMa. ''Wij hanteren een volstrekt transparante formule voor de berekening van onze tarieven. Die formule is bikkelhard. Dat weet de NMa ook'', aldus een woordvoerder.

De GasTerra-zegsman stelt dat er mogelijk andere oorzaken zijn voor het prijsverschil. Daarbij zou het kunnen gaan om het transport en hoe bedrijven het gas binnenkrijgen. ''Die markt moet mogelijk nog soepeler worden.''

Huishoudens

GasTerra is naar eigen zeggen in Nederland goed voor ongeveer twee derde van de levering van gas voor kleinverbruikers zoals huishoudens. Sinds de openstelling van de gasmarkt enkele jaren geleden is het marktaandeel van het bedrijf geslonken.

Energiebedrijven kopen nu ook gas in bij bedrijven in Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken. ''Eigenlijk is er nu sprake van een Noordwest-Europese markt'', aldus de woordvoerder.