UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis heeft een verlies van 295 miljoen euro geleden door het uitstel van de verkoop van onderdelen aan de Franse bank BNP Paribas. Dat heeft het concern woensdag bekendgemaakt.

Het Brusselse Hof van Beroep bepaalde op 12 december dat de aandeelhouders van Fortis gekend hadden moeten worden in de beslissing over de beoogde verkoop.

Zij kunnen er in februari over stemmen. BNP Paribas heeft een definitief besluit over de overname van Fortis België voorlopig opgeschort tot eind februari.

Valutatransacties

Het verlies komt voort uit valutatransacties. Fortis kocht in de aanloop naar de verwachte afronding van de verkoop van de onderdelen Amerikaanse dollars en Britse ponden.

Fortis moest zijn deel in een te verkopen portefeuille van probleemkredieten in die valuta voldoen omdat die leningen in dollars en ponden waren verstrekt.

Belgische rechter

Na de tussenkomst van de Belgische rechter besloot Fortis de dollars en ponden weer te verkopen. Het verlies dat het bedrijf daarop leed, werd veroorzaakt door de recente waardedaling van beide munteenheden.

Het netto eigen vermogen van Fortis is door het extra verlies gedaald naar 6,4 miljard euro. Een week geleden maakte het bedrijf zijn financiële positie bekend naar aanleiding van het opschorten van de verkoop aan BNP.

Toen liet Fortis weten een vermogen te hebben van 6,7 miljard euro.