AMSTERDAM - Justitie vervolgt vier taxateurs uit de regio Rotterdam en Den Haag omdat ze meer dan twintig taxatierapporten hebben vervalst voor een oplichtersbende.

Dat maakt justitie dinsdagavond in Nova bekend. De bende kon zo huizen voor veel meer geld verkopen dan ze daadwerkelijk waard zijn.

Slachtoffers

In deze zaak zijn de afgelopen jaren honderden mensen rond Rotterdam en Den Haag het slachtoffer geworden van hypotheekfraude. Oplichters zouden hen een plan hebben voorgespiegeld om te beleggen in huizen.

Die panden zouden worden verhuurd en na een jaar met winst worden doorverkocht. De waarde van die huizen was echter in vervalste taxatierapporten flink opgekrikt en soms zelfs verdubbeld. Hierdoor betaalden de gedupeerden veel te veel geld voor de huizen.

Justitie

Justitie wil met de vervolging aangeven dat niet alleen criminelen, maar ook hun dienstverleners worden vervolgd.

Officier van justitie van het functioneel parket Marianne Bloos zegt in het programma dat justitie vaker dienstverleners die dit soort misbruik faciliteren gaat vervolgen.

Karakus

De Rotterdamse wethouder van Wonen Hamit Karakus zegt volgens Nova dat dergelijke verkopen in het verleden zeker driehonderd keer per jaar voorkwamen. Inmiddels zou deze vorm van oplichting enigszins zijn teruggedrongen.

Twee van de verdachte taxateurs zijn lid van brancheorganisaties NVM en VBO. De organisaties hebben Nova laten weten dat de twee taxateurs in procedures zijn verwikkeld die mogelijk tot een royement leiden.