ZOETERMEER - Nederlanders die in Spanje een tweede huis hebben of er overwinteren kunnen wellicht over enige tijd hun auto apk laten keuren in dat land. Minister Camiel Eurlings (Verkeer) heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gevraagd hiervoor een methode te bedenken.

Dat maakte het ministerie van Verkeer en Waterstaat dinsdag bekend.

In België loopt sinds 2007 een proef waarbij voertuigen volgens de Nederlandse apk kunnen worden gekeurd. Dinsdag maakte de RDW bekend dat die proef wordt uitgebreid. Het aantal locaties waar Nederlanders terecht kunnen, gaat van drie naar tien.

Brugge

De maatregel bespaart vooral tijd en kosten voor de professionele vervoerssector. Tot nu konden Nederlanders met hun wagens terecht op drie locaties in België: in Turnhout, Hechtel-Eksel en As. Vanaf januari komen daar keuringstations in Brugge, Oostende, Stekene, Eeklo, Nazareth, Antwerpen en Brasschaat bij.

Sinds 2007 zijn 557 Nederlandse voertuigen aan een apk-keuring onderworpen bij de zuiderburen. De wagens worden in België onderhouden, maar moesten steeds terug naar Nederland voor de keuring.

Afbreuk

De RDW gaat uitzoeken of een in Spanje uitgevoerde keuring geen afbreuk doet aan de kwaliteit van het Nederlandse apk-systeem. ''De zwaarte van de keuringseisen, de rechtsbescherming voor burgers en het toezicht op de kwaliteit staan daarbij centraal'', aldus het ministerie.

Eurlings streeft naar een Europese regeling waarbij landen elkaars voertuigkeuringen erkennen. Dit moet leiden tot minder administratieve lasten voor de burger.