NEW YORK - Opbeurende woorden van centralebankpresident Alan Greenspan hebben vrijdag de effectenbeurs in New York niet voor verliezen kunnen behoeden. Beleggers pikten juist de meest pessimistische bewoordingen uit zijn toespraak in San Francisco op, waardoor de koersen verder daalden.

De Dow-Jonesindex sloot de week af op 9987,53 punten, een verlies van 80,33 punten (0,8 procent). De Nasdaq-index zakte 24,76 punten (1,2 procent) tot 2022,48.

Greenspan zei in zijn langverwachte toespraak dat de recessie ten einde lijkt te lopen. De bankpresident stelde vast dat de Amerikaanse economie de afgelopen weken niet verder is verzwakt. Maar het is te vroeg om te zeggen dat economisch herstel is ingetreden. Er bestaan nog aanzienlijke risico's, zo waarschuwde hij. Vooral het laatste was de nekslag voor de stemming op de New Yorkse beursvloer.

Van de dertig Dow-fondsen eindigden er 23 in de min. De grootste verliezers waren Exxon Mobil, Boeing en Eastman Kodak. Detailhandelsketen Kmart, niet in de Dow-Jonesindex opgenomen, klapte zelfs 21 procent omlaag omdat het een afwaardering van een zakenbank voor de kiezen kreeg na de presentatie van slechte verkoopcijfers over december.

Autoconcern Ford maakte zijn verlies van donderdag (6 procent) niet goed. Het aandeel daalde 0,85 procent, ondanks de aankondiging van een enorme reorganisatie door Bill Ford.

De euro eindigde in New York op 0,8920 dollar. De valutahandel in Europa wees nog een koers van 0,8905 uit.