PEKING - De centrale bank van China verlaagt zijn belangrijste rentetarief met 0,27 procentpunt tot 5,31 procent. Dat maakte de bank maandag bekend. Met de vijfde renteverlaging in minder dan drie maanden hoopt de centrale bank de Chinese economie gezond te houden.

De centrale bank verlaagde ook de rente die het betaalt op deposito's met 0,27 procentpunt tot 2,25 procent. Daarnaast werd het minimale bedrag dat commerciële banken bij de centrale bank moeten aanhouden met een half procentpunt verlaagd. Hierdoor zou ongeveer 300 miljard yuan (ruim 31 miljard euro) beschikbaar moeten komen voor nieuwe kredietverlening.

De renteverlaging is beperkter dan analisten hadden verwacht. Eind vorige maand haalde de Chinese bank nog ruim 1 procentpunt van het rentetarief af. In de Verenigde Staten en Japan werden de belangrijkste tarieven vorige week bijna tot nul procent gereduceerd.

Afzwakkende wereldeconomie

De Chinese economie, de op drie na grootste ter wereld, heeft veel last van de afzwakkende wereldeconomie. De uitvoer van Chinese producten nam in november voor het eerst sinds 2001 af en de productie van de Chinese industrie groeide vorige maand in het laagste tempo dat ooit in een maand zonder feestdagen werd gemeten.