AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa kwamen in de loop van de dinsdagochtend positiever uit de verf. Een aarzelend begin van vooral Amsterdam en Londen draaide in de loop van de ochtend weer naar winst, Parijs en Frankfurt klommen verder omhoog.

Beursstemming (video): Beleggers wachten toelichting FED-besluit af
Koersherstel Hagemeyer en Buhrmann zet door. Wolters Kluwer daalt in afwachting van resultaten.

Beursjournaal (video): Akzo Nobel steek miljoenen in autolak
Verder: New Skies verwacht moeilijk tweede halfjaar. Winstwaarschuwing van Arcadis

Een duidelijke verklaring voor die sterkere positie hadden analisten niet. "Het kabbelt voort met weinig omzetten en geen schokkende uitslagen", aldus één van hen. Ook over het Amerikaanse rentebesluit van de Fed, het stelsel van centrale banken, maken analisten zich niet druk. "Ieder gaat uit van een onveranderd percentage." De beurzen trekken zich volgens hem vooral op aan de stabiliteit op Wall Street.

Amsterdam kwam nauwelijks van zijn plaats en schommelde de hele ochtend rond de nulstand. Aan het einde van de ochtend noteerde de AEX 313,48 punten. Dat is net 0,12 punten of 0,06 procent positief. Parijs stond er goed bij met een winst van 1,25 procent. Ook Frankfurt kwam met een stijging van 1 procent goed over. Londen was bescheiden hoger (plus 0,15 procent).

Hagemeyer

Hagemeyer was dik koploper op het Damrak. Het handelshuis klom 4 procent naar een koers van 3,06 euro. Volgens handelaren gebeurde dat dankzij koopjesjagers die profiteren van de afgelopen week ingezakte koers. Eenzelfde verhaal geldt voor ASML dat 2,7 procent won op 11,03 euro. Ook de fabrikant van chipmachines zag de afgelopen periode de koers teruglopen.

Ahold moest opnieuw verlies pakken. De supermarktketen leverde ruim 1 procent in op 6,77 euro. Het vertrouwen van beleggers ebt steeds meer weg door de groeiende onzekerheid over het concern. Niet alleen lukt het Zaandam maar niet de boekhouding op orde te krijgen. Ook de altijd zo sterke positie op de thuismarkt van Albert Heijn is minder hard.

Midkap

In de MidKap stond bouwer Volker Wessels Stevin het best genoteerd met een winst van 2,7 procent bij een koers van 19 euro rond. Beleggers in uitzendbureaus moesten toezien hoe zowel Vedior als United Services Group achteruit moesten, met respectievelijk ,8 en 1,3 procent. Randstad hield het hoofd boven water en boekte bijna een half procent winst.

In de ochtend kwamen enkele Europese ondernemingen met hun resultaten. Zo meldde de Franse verzekeraar Axa een winstdaling die als gevolg van afschrijvingen groter was dan verwacht. Het concern liet tevens weten de winstgevendheid dit jaar op peil te kunnen houden, hetgeen de beleggers beloonden met een koersstijging van ,2 procent. Axa stond daarmee bovenaan in de Parijse beursindex.

In Frankfurt was chipproducent Infineon de winnaar met een koers die 2,8 procent hoger was. De onderneming volgde daarmee de stijgingen op de Amerikaanse Nasdaq-beurs van maandag, die omhoog ging na een opwaardering voor het softwareconcern Oracle.

Euro

De euro was een beetje hoger op 1,1330 dollar. De slotkoers van maandag luidde 1,1320 dollar. In ponden sterling was de Europese munteenheid dinsdagmorgen iets lager op 0,7055. Maandag aan het eind van de handel was dat 0,7065.