LONDEN - De Britse premier Gordon Brown wil zeker 100.000 banen creëren door een omvangrijk werkgelegenheidsproject in zijn land.

De overheid trekt daarvoor de komende twee jaar zo'n 10 miljard pond (10,7 miljard euro) uit, zegt de regeringsleider in een maandag gepubliceerd interview in de krant The Mirror.

Het geld wordt besteed aan onder meer het bouwen en opknappen van duizenden scholen. Ook wordt geïnvesteerd in het verbeteren van het spoor en de aanleg van een landelijk breedbandinternet. De plannen worden begin januari officieel gepresenteerd, aldus The Mirror.

Recessie

''Ik kan niet beloven dat de werkloosheid niet gaat stijgen, Maar wel dat we er alles aan zullen doen om getroffen mensen te helpen'', aldus Brown. Groot-Brittannië staat op de rand van een recessie door de financiële crisis en de malaise op de huizenmarkt.

Het aantal Britten dat een beroep deed op een werkloosheidsuitkering steeg in november het sterkst in zeventien jaar tijd. In totaal vroegen 75.700 mensen een werkloosheidsuitkering aan tot 1,07 miljoen.