LONDEN - Regeringen moeten de staatsuitgaven opkrikken om de wereldwijde economie te stimuleren. De maatregelen die in november werden aangekondigd door de G20, het samenwerkingsverband van de belangrijkste economieën ter wereld, zijn niet toereikend.

 

Dat heeft Dominique Strauss-Kahn zondag gezegd in een interview met de Britse omroep BBC. Strauss-Kahn vreest dat 2009 een slecht jaar wordt. Als overheden de economie niet voorzien van stimuleringspakketten, kan volgend jaar nog slechter worden, aldus de IMF-baas.

Maatregelen waar Strauss-Kahn op doelt, zijn het verstrekken van overheidsleningen en het verlagen van belastingen. Landen zouden in totaal 860 miljard euro in de economie moeten pompen, ofwel 2 procent van de gehele wereldeconomie, vindt de IMF-baas.

Bestrijden

Volgens Strauss-Kahn is de dreiging van de afzwakkende economie zo groot dat landen een oplopende staatsschuld voor lief moeten nemen. In deze tijden is het bestrijden van een recessie belangrijker. ''We moeten kiezen voor de minst slechte oplossing'', stelt hij.

In november besloot de G20 maatregelen te nemen om de financiële crisis te bestrijden. Zo wordt het toezicht op de financiële sector verbeterd en moeten banken voortaan aan strengere regels voldoen. In april komt de G20 weer bijeen om verder te praten.