DEN HAAG - Niemand mag in de huidige crisis langer werkloos zijn dan strikt noodzakelijk, vindt de PvdA.

De partij wil meer scholing van werklozen en betere begeleiding van mensen die ondanks hulp daarbij geen baan hebben gevonden.

Fractieleider Mariëtte Hamer presenteert zaterdag plannen voor een betere arbeidsmarkt tijdens een partijberaad in Arnhem.

Zo wil zij ook onderzoeken of voor de groep van langdurig werklozen de grens voor premiekortingen kan worden verlaagd naar 45 jaar.

Donner

 

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) ziet niets in het plan van de PvdA. Hij vreest dat dit ondernemers alleen maar zal stimuleren om huidige werknemers in te wisselen voor ander personeel om de daarbij behorende voordelen op te strijken.

De Eerste Kamer behandelt volgende week een wetsvoorstel waarin staat dat werkgevers drie jaar lang korting op de premies krijgen als ze 50+-ers aannemen die langer dan een jaar werkloos zijn. De wet zou 1 januari in moeten gaan.

 

Verloren generatie

Volgens het Centraal Planbureau stijgt de werkloosheid de komende twee jaar. De PvdA vindt dat in de huidige kredietcrisis 'geen verloren generatie' mag ontstaan zoals gebeurde tijdens de jaren tachtig.

Veel zou volgens Hamer worden bereikt door bestaande regelingen beter te benutten. Zo zouden scholingsfondsen 'leeggetrokken' kunnen worden.

''Het zou een schande zijn als over twee jaar de werkloosheid fors is opgelopen, terwijl de scholingsfondsen nog bulken van het geld.''