WILLEMSTAD - Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) op Curaçao openlijke kritiek geleverd op het besluit van de Curaçaose politici om hun pensioen te verbeteren.

,De timing is helemaal verkeerd, aldus de staatssecretaris,. ''Daarnaast zijn er zoveel zaken op Curaçao, zoals onderwijs en gezondheidszorg, die dringend geld nodig hebben.

In de Eilandsraad van Curaçao is donderdag door de politici een verbetering aangenomen van de eigen pensioenregeling.

Gevoel

Bijleveld gaf aan een ''onbehaaglijk gevoel'' te hebben over die beslissing. ''In Nederland wordt dit ook volstrekt niet begrepen. Ze gaf aan dat ze begreep dat de regeling een keer aangepast moest worden omdat er nu Eilandsraadsleden premie betalen, zonder dat hun pensionering goed is geregeld.

''Maar ik kan niet begrijpen waarom dit net op dit moment moest.

Akkoord

Bijleveld deed haar uitspraken vlak voor de ondertekening van een akkoord tussen Nederland en de Antillen over de schuldsanering. Nederland heeft vorige week 203 miljoen euro gestort voor de betalingsachterstanden van de Nederlandse Antillen, Curaçao en Sint Maarten.

In de Bank van de Nederlandse Antillen werden vrijdagmiddag de afspraken getekend.

Sanering

Nederland heeft voor de schuldsanering in totaal ongeveer 1.7 miljard euro gereserveerd. De schuldsanering bestaat uit twee componenten.

Voor de betalingsachterstanden is circa 240 miljoen euro uitgetrokken terwijl het overige bedrag wordt aangewend voor de schuldaflossing plus rente.