DEN HAAG - Startende ondernemers met een handicap kunnen straks van de overheid structureel ondersteuning krijgen in de vorm van een doventolk, speciaal vervoer of een aangepaste werkplek.

Nu krijgen alleen gehandicapten met een uitkering die vanuit een re-integratietraject een bedrijf beginnen, in de opstartfase van hun onderneming deze steun.

Op voorstel van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft het kabinet vrijdag besloten om de steun breder en structureel te verstrekken.

Verwachting

De nieuwe voorziening moet op 1 januari 2010 ingaan. De verwachting is dat jaarlijks ongeveer 150 gehandicapten gebruik gaan maken van de voorzieningen en dat de maatregel uiteindelijk circa 2 miljoen euro per jaar gaat kosten.

Donner hoopt met de steun de positie van gehandicapten op de arbeidsmarkt te versterken. Het kabinet wil tevens het ondernemerschap stimuleren.

Aanpassingen

Het is de bedoeling dat uitkeringsinstituut UWV aanvragen voor steun bij aanpassingen van bijvoorbeeld de werkplek gaat beoordelen en de voorzieningen gaat verstrekken.

Bij de regeling gaat een inkomensgrens gelden, maar die moet nog worden vastgesteld.