AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen waren maandagmorgen licht positief gestemd. Na een verdeeld slot van Wall Street op vrijdag, met een hogere Dow-Jonesindex en een lagere Nasdaq, vervolgden de beurzen daarmee de stijgende trend van eind vorige week.

Beursstemming (video): Hagemeyer veert op, na adviesverhoging
Zakenbank Petercam zet het aandeel op buy. Ahold verliest op nieuw uitstel cijfers.

Beursjournaal (video): KPN dreigt met export investeringen
Verder: Van der Moolen uit kritiek op Euronext Amsterdam. 'Grootbanken worden bevoordeeld.'

In Amsterdam noteerde de AEX-index tegen het middaguur 312,6 punten. Dat was een stijging van 0,25 punten ofwel 0,1 procent ten opzichte van het slot van vrijdag. De graadmeter van de beurs werd gedragen door Koninklijke Olie. Het aandeel, dat zwaar weegt in de index, won 2 procent door de stijging van de olieprijzen. Ook de financiële hoek droeg bij aan de winst voor de AEX.

De handel was bij gebrek aan bedrijfsnieuws rustig. "Beleggers namen een afwachtende houding aan", zei een handelaar. Later deze week komen weer bedrijfsresultaten en macro-economische cijfers naar buiten.

Hagemeyer

De sterkste stijger onder de hoofdfondsen was Hagemeyer. Het handelshuis won ruim 5 procent op 2,92 euro. Het aandeel herstelde daarmee van verliezen vorige week. Getronics publiceert woensdag zijn kwartaalcijfers. De automatiseerder dikte in de aanloop daarnaartoe net geen 5 procent aan op 1,06 euro.

Onderaan de graadmeter van de beurs liep het verlies van Ahold op tot 3 procent op 6,75 euro. Het supermarktconcern stelde vrijdag de publicatie van zijn jaarcijfers opnieuw uit en rapporteerde een lagere omzet over het tweede kwartaal.

Het telecombedrijf KPN dreigt zijn investeringen uit Nederland te verplaatsen naar het buitenland als de toezichthouder Opta nog langer probeert het bedrijf klein te krijgen. Het aandeel viel 0,8 procent terug tot 6,14 euro.

De meeste andere beurzen in Europa lieten ook bescheiden winsten zien. De FTSE-index in Londen en de CAC-index in Parijs waren tegen het middaguur 0,2 procent hoger. De CAC-index in Parijs won 0,6 procent. De DAX-index in Frankfurt deed er relatief slecht met een verlies van 0,3 procent.

Er waren nauwelijks uitschieters op de Europese beurzen. In Parijs liet Alstom weliswaar een flinke koerswinst zien van 6 procent, maar dat noodlijdende machinebouwconcern vertoont al geruime tijd grillige schommelingen. Aan het einde van de ochtend was de winst alweer verdwenen en omgeslagen in een verlies van 5 procent. Daarmee werd Alstom van grootste winnaar grootste verliezer in de CAC-index.

Euro

Op de Europese valutamarkten was de koers van de euro tegenover de dollar behoorlijk lager. Tegen met middaguur werd 1,1275 dollar genoteerd tegen een slot van 1,1330 afgelopen vrijdag. De koers van de euro ten opzichte van het pond sterling was met 0,70450 pond vrijwel onveranderd.