'Dreigend tekort gespecialiseerde verpleegkundigen'

UTRECHT - In ziekenhuizen dreigt een tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, aldus de vereniging van ziekenhuizen NVZ.

Om dit te voorkomen, moeten ziekenhuizen meer werk maken van hun opleidingen. De dreigende tekorten betreft onder meer personeel voor afdelingen intensieve zorg en operatie-assistenten, zei een NVZ-woordvoerder zaterdag naar aanleiding van berichtgeving hierover door RTL Nieuws.

De brancheorganisatie van algemene ziekenhuizen heeft haar leden onlangs in een brief opgeroepen om zoveel mogelijk mensen op te leiden om op termijn problemen te voorkomen.

Tegelijkertijd doet de NVZ opnieuw een beroep op minister Ab Klink (Volksgezondheid) om een opleidingsfonds voor hoogopgeleid verpleegkundig personeel in te stellen. Zo'n fonds bestaat al wel voor medische specialisten.

De NVZ wil zo'n opleidingsfonds om de lasten eerlijker te verdelen over de ziekenhuizen. Nu komt het vaak voor dat een ziekenhuis iemand voor veel geld opleidt, die vervolgens overstapt naar de concurrent of aan het werk gaat in een heel andere sector.

De kosten voor een opleidingsplaats lopen op tot maximaal 100.000 euro.

Tip de redactie