NEW YORK - De megafraude door de Amerikaanse belegger Bernard Madoff lijkt wereldwijd slachtoffers te eisen. Madoff tilde beleggers in zijn bedrijf voor ruim 50 miljard dollar door een piramidespelachtige zwendel. Het is een van de grootste fraudezaken ooit.

Madoff zou zijn miljardenzwendel eerst aan hen hebben toegegeven. Dat liet een advocaat van de twee broers weten aan Amerikaanse media.

Arrestatie

De 70-jarige Madoff werd donderdag gearresteerd op verdenking van grootschalige beleggingsfraude van 50 miljard dollar. Het zou gaan om een zogeheten Ponzi-fraude, een soort piramidespel van 'epische proporties', aldus de beurswaakhond SEC.

De zonen hebben volgens hun advocaat niets te maken met de zwendel van hun vader. Ook had Madoff de fraude eerder al toegegeven aan enkele van zijn medewerkers.

Nasdaq

Madoff is oud-topman van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Hij gaf begin jaren negentig leiding aan de Nasdaq.

De fraude werd gepleegd via zijn in 1960 opgerichte hedgefonds Bernard L. Madoff Investment Securities. Hij heeft ook een adviesbureau voor beleggers, dat miljarden dollars beheert.

Bij zijn arrestatie door FBI-agenten zei Madoff dat hij verwacht naar de gevangenis te gaan. ,,Er is geen onschuldige verklaring. Het is een grote leugen. Ik heb investeerders betaald met geld dat er helemaal niet was'', aldus Madoff. Hij is aangeklaagd voor beleggingsfraude en kan daarvoor tot twintig jaar celstraf krijgen en een boete van 5 miljoen dollar.

Fraude

Een Ponzi-fraude is een piramidespelachtige zwendel, waarbij de eerste inleggers zeer hoge winsten krijgen uitgekeerd. Die worden betaald uit de inleg van investeerders die later komen. Nieuwe investeerders worden meestal overgehaald mee te doen door verhalen over de hoge winstgevendheid.

Ondertussen wordt meer duidelijk over de slachtoffers van Madoffs zwendel. Tot de grootste gedupeerden behoren de hedgefondsen Fairfield Sentry en Kingate Global Fund die voor miljarden hadden belegd bij Madoff.


De megafraude kan Spaanse investeerders meer dan 3 miljard dollar kosten. Dat meldden Spaanse media zaterdag.

Het meeste geld werd beheerd door de Spaanse bank Santander.

Banken

Ook de Franse bank BNP Paribas en de Japanse effectenhandelaar Nomura zijn waarschijnlijk gedupeerd. Andere prominente investeerders die de dupe zijn van Madoff, zijn de eigenaar van de honkbalclub New York Mets en de voormalige bezitter van de Philadelphia Eagles.

De fraude door Madoff kan een van de grootste in de geschiedenis zijn. Alleen het fraudeschandaal bij het Amerikaanse energieconcern Enron was groter. Enron stortte in 2001 in na een groot boekhoudschandaal. Daardoor ging 68 miljard dollar aan beurswaarde in rook op.