'OM frustreert betaling slachtoffers Easy Life'

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) frustreren de betaling van de slachtoffers van het Helmondse beleggingskantoor Easy Life.

Dat zegt Frans O., een van de directeuren van het inmiddels failliete bedrijf.

De 50-jarige Helmonder zit in voorarrest voor de verduistering van het grootste deel van de miljoenen die ruim vierhonderd gedupeerden hebben belegd. De curatoren hebben inmiddels geconstateerd dat het er op lijkt dat ''het merendeel van de onttrekkingen onder de verantwoordelijkheid van O. heeft plaatsgevonden''.

Beslag

O. meent dat hij zijn vroegere klanten hun inleg en zelfs nog meer kan teruggeven. Maar dan moeten justitie en de FIOD wel meewerken, meent hij. Het OM en de FIOD hebben namelijk beslag op het geld gelegd, schrijft O. in een brief aan de gedupeerden.

''Alle beslagen zoals ze nu liggen, vallen alleen ten gunste van de belastingclaims en het rijk. U staat achter aan de rij. Met de curatoren en mijn advocaten vind ik dit onacceptabel.''

Overigens distantieert curator Ruud Dekker zich van het hele betoog, liet hij vrijdag desgevraagd weten. Verder geeft hij geen reactie.

Rendement

O. stelt dat hij het OM en de rechter meerdere malen heeft geprobeerd uit te leggen dat de beleggers van Easy Life gewoon iedere maand hun rendement kunnen ontvangen.

Ook kunnen ze ruimschoots binnen de contractperiode hun volledige inleg terugkrijgen en zelfs nog een winstuitkering tegemoet zien. Maar dan moet volgens O. het beslag op het geld worden opgeheven, schrijft hij.

Hij geeft ook in de brief aan dat hij zijn klanten ''nooit zal laten vallen''. ''Ik geef niet op totdat u 100 procent tevreden bent, hoe moeilijk het ook wordt.''

Gedupeerden

De advocaat van O., Mark Teurlings, zegt in een reactie dat hij probeert om alle betrokken partijen zover te krijgen dat er ''wordt gehandeld in het belang van de gedupeerden''. ''Het gaat immers om hen.''

De brief van O. is te zien op de website van televisieprogramma EénVandaag. De actualiteitenrubriek heeft ook geluidsfragmenten van O. uit de gevangenis.

Rampzalig

Hij zegt daarin onder meer: ''Het is gewoon rampzalig. Ik snap donders goed dat die mensen iedere avond gewoon ongerust naar bed gaan. Ze weten niet waar ze aan toe zijn. Natuurlijk hebben wij fouten gemaakt.''

Volgens justitie hebben beleggers bij elkaar ruim 41 miljoen euro bij Easy Life ingelegd. Van dat geld is volgens berekeningen slechts 7,6 miljoen euro geïnvesteerd. Veel geld ging op aan sponsoring, adviseurs, dure uitgaven en zeer forse arbeidsbeloningen. In totaal verdenkt justitie zeven personen van betrokkenheid.

Frans O. en zijn belangrijkste medeverdachte John W. verschijnen maandag voor het eerst voor de rechter.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie