LONDEN (ANP) - Mensen die geen alcohol drinken, kunnen een leuke carrière en opslag wel vergeten. Drankjes na het werk zijn een voorwaarde voor promotie en een goed salaris, zo blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van het Schotse Stirling.

Mensen die regelmatig na het werk met collega's het café bezoeken en daar alcoholische versnaperingen tot zich nemen, verdienen gemiddeld 17 procent meer dan geheelonthouders. Dat gaat dan alleen op voor matige drinkers, dat wil zeggen mannen die niet meer dan 50 'eenheden' per week drinken en vrouwen die maximaal 35 eenheden innemen. Zelfs zwaarderde drinkers hebben volgens het onderzoek nog een salaris dat 5 procent hoger ligt dan dat van niet-drinkers, meldde de Britse krant The Times maandag.

Volgens de Britse hoogleraar Bell is het waarschijnlijk dat werknemers die gezellig doen en de kroeg induiken met hun collega's, er meer 'bijhoren' en zo makkelijker carrière maken.

Het onderzoek in Stirling is gebaseerd op statistieken die zijn bijgehouden voor 17.000 mensen die in 1958 in Groot-Brittannië zijn geboren.