AMSTERDAM - Mbo-scholen mogen niet meer fuseren, tenzij zij hard kunnen maken dat er anders opleidingen verdwijnen. Dat heeft staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) donderdagavond gezegd in de Tweede Kamer.

Om te kunnen fuseren hebben mbo-instellingen, oftewel Regionale Opleidingscentra (ROC's), toestemming nodig van Van Bijsterveldt. Voortaan is het uitgangspunt daarbij 'nee, tenzij', zei de staatssecretaris.

"Bij dat 'tenzij' denk ik dan aan een situatie waarbij een fusie de enige oplossing is om een bepaalde opleiding in een regio in stand te houden." Alle ROC's krijgen binnenkort een brief van Van Bijsterveldt waarin zij het nieuwe beleid uiteenzet.

Wens

Met het nieuwe beleid komt Van Bijsterveldt tegemoet aan een wens van een deel van de Tweede Kamer. De PvdA had bijvoorbeeld gepleit voor een fusiestop voor ROC's, omdat die nu hun handen vol hebben aan de invoering van het 'competentiegericht leren', een nieuwe manier van onderwijs.

Ook leven er in de Kamer zorgen over de omvang van ROC's. De afgelopen jaren zijn al veel instellingen gefuseerd.

Wet

Scholen voor basis- en voortgezet onderwijs hebben nog geen toestemming van het kabinet nodig om te fuseren. Het kabinet werkt wel aan een wet dat daar verandering in moet brengen. Minister van Onderwijs Ronald Plasterk (Pvd) roept scholen op in afwachting van die wet niet te fuseren.