Vooruitgang in klimaatonderhandelingen op EU-top

BRUSSEL - Op de top van EU-leiders in Brussel lijkt het de goede kant op te gaan met de onderhandelingen over een klimaatakkoord.

Italië heeft donderdag een nieuw voorstel op tafel gelegd dat tegenstribbelende lidstaten als Polen en Duitsland over de streep zou kunnen trekken. Diplomaten vinden het echter te vroeg om van een doorbraak te spreken.

Onderdeel van het klimaatpakket is dat in 2020 de uitstoot van broeikasgas met 20 procent moet zijn afgenomen. Om dat doel te bereiken moeten bedrijven gaan betalen voor emissierechten.

Moeilijk

Maar bij de Oost-Europese lidstaten, die voor hun stroomvoorziening afhankelijk zijn van sterk vervuilende kolencentrales, stuit dat op bezwaar. Ook Duitsland doet moeilijk, omdat het concurrentienadeel vreest voor zijn industrie.

Het voorstel van Italië komt erop neer dat de zware industrie wat wordt ontzien. Daar staat dan tegenover dat in 2014 een evaluatie moet plaatsvinden om te beoordelen of de CO2-reductie de schema ligt. Italië heeft zelf ook moeite met het oorspronkelijke voorstel.

Bezwaren

Premier Silvio Berlusconi zei tegen het Franse persbureau AFP dat hij geen groen licht zal geven als niet aan zijn bezwaren tegemoet gekomen wordt.

De afspraken over CO2-reductie vormen het moeilijkste gespreksonderwerp op de tweedaagse EU-top. Daar moet ook een besluit vallen over een economisch herstelplan van 200 miljard euro, maar dat ligt politiek minder gevoelig.

Tip de redactie