Rekenkamer onderzoekt te saneren schulden Antillen

DEN HAAG - De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de schulden van de Nederlandse Antillen die Nederland zal overnemen.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties) zal op verzoek van de Tweede Kamer vragen dit onderzoek zo snel mogelijk uit te voeren.

Ze kondigde dat donderdag aan tijdens een overleg over de stand van zaken van het staatkundige veranderingsproces van de Antillen. Nederland is bereid onder voorwaarden 1,7 miljard euro van de schuldenlast te saneren. Dat is 70 procent van de totale schuld van de Nederlandse Antillen.

Betalingsachterstanden

Een onafhankelijk accountantskantoor heeft de over te nemen schulden al onderzocht. De Kamer wil echter dat de Algemene Rekenkamer er ook nog eens naar kijkt en daarbij ook de betalingsachterstanden onderzoekt.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse Antillen als staatsvorm verdwijnen. Curaçao en Sint Maarten willen autonome landen binnen het Koninkrijk worden en Bonaire, Sint Eustatius en Saba 'bijzondere gemeenten' van Nederland.

Ontmanteling

Maandag leidt premier Jan Peter Balkenende een Ronde Tafel Conferentie op Curaçao over de ontmanteling van de Nederlandse Antillen.

Staatssecretaris Bijleveld, die daar namens Nederland onderhandelt, beschouwt de bijeenkomst als een ''belangrijk tussenstation''.

De staatkundige veranderingen, waarover in 2006 afspraken zijn gemaakt, zijn volgens haar ingewikkeld. Aanvankelijk was het de bedoeling deze maand klaar te zijn. Maar die datum is eerder dit jaar losgelaten, omdat die onhaalbaar was.

Nederland neemt de Antilliaanse schuldenlast alleen deels over als de eilanden zich houden aan afspraken over onder meer een goed financieel beheer en de bestrijding van corruptie.

Oplopen

De begrotingen van Curaçao en Sint Maarten staan sinds deze week onder toezicht. Bonaire, Sint Eustatius en Saba stonden al onder financieel toezicht. Dankzij het toezicht kunnen de schulden van de eilanden niet verder oplopen, verzekerde Bijleveld.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat Sint Maarten voorlopig geen zelfstandige status kan krijgen. De staatssecretaris gaf ook aan dat ze ''heel strak'' is jegens dit eiland. ''Daar is geen sprake van een goed functionerende rechtspraak'', zei ze.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie