Huis van Afgevaardigden eens met reddingsplan

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een reddingsplan van 15 miljard dollar (11,6 miljard euro) voor de drie grote Amerikaanse autofabrikanten.

De Senaat moet zich nog buigen over het voorstel, waar het Witte Huis het in principe mee eens is. In de Senaat kan het plan mogelijk meer weerstand tegemoet zien omdat de Democraten, die het plan voorstelden, slechts een kleine meerderheid hebben.

De 'Grote Drie' uit Detroit, General Motors, Ford Motor en Chrysler, kunnen dankzij het reddingsplan goedkope korte termijnleningen kunnen afsluiten bij de overheid.

Ford

De autoconcerns hadden oorspronkelijk gevraagd om een krediet van 34 miljard dollar. GM en Chrysler zeiden dat ze mogelijk het einde van het jaar niet zouden halen als ze geen steun van de overheid kregen. Ford dreigt niet direct om te vallen, maar wil graag krediet krijgen als de financiële situatie van het concern verslechtert.

Met de leningen moeten de autoconcerns in ieder geval op de been worden gehouden tot en met maart. Nadat in januari aankomend president Barack Obama het Witte Huis heeft betreden, zal een nieuw reddingsplan worden opgesteld.

Tweede kredietcrisis

Als de regering de autobouwers niet uit de brand helpt, verliezen mogelijk 2,5 miljoen Amerikanen hun baan. Ook dreigt volgens politici en analisten een 'tweede kredietcrisis' omdat autobedrijven honderden miljarden dollars aan schulden hebben die dan niet meer kunnen worden afbetaald.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie