Bos wil banken niet dwingen krediet te verstrekken

AMSTERDAM - Minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) wil Nederlandse banken niet dwingen om makkelijker krediet te verstrekken aan burgers en bedrijven, ondanks dat het duidelijk is dat banken terughoudend zijn in het geven van leningen.

Hierin ingrijpen is niet de taak van de overheid, zei Bos woensdag in een debat met de Tweede Kamer over de gevolgen van de kredietcrisis. "We moeten niet op de stoel van de kredietverlener gaan zitten", zei Bos.

Wel voegde hij toe dat met "duwen en trekken" gepoogd kan worden banken aan te zetten tot een ruimere kredietverstrekking. Belangrijk daarbij is de vraag of een bank onredelijk streng is bij het geven van een lening. "Zodra we merken dat banken onnodige risico-avers zijn, is het een reden om met banken te praten."

Terughoudender

Recente cijfers tonen dat banken terughoudender zijn bij het verstrekken van krediet dan voorheen, aldus de minister. Hij maakte daarbij de kanttekening dat dit ook logisch is gezien de neergang van de economie.

Verschillende Kamerleden hadden eerder in het debat opgeroepen tot overheidsingrijpen om de kredietverlening vlot te trekken. Bos was echter onvermurwbaar.

Lenen

Bos weigerde tegenover de Kamer om het genationaliseerde Fortis aan te sporen meer geld uit te lenen. Hij benadrukte dat de Nederlandse Staat aandeelhouder is in Fortis en geen bestuurder. "De overheid moet gepaste afstand houden. De kredietverstrekking is een zaak van de bank", zei Bos.

De minister benadrukte daarnaast dat hij ook niet zal ingrijpen bij de banken die een kapitaalinjectie hebben ontvangen van de Nederlandse Staat, zoals Kamerleden hadden voorgesteld. Deze injecties zijn helemaal niet gericht op het aanwakkeren van de kredietverlening, maar hebben tot doel de kapitaalpositie van financiële instellingen te versterken, aldus Bos.

"Men moet goed beseffen dat de kapitaalinjecties niet bedoeld zijn om vervolgens meteen weer uit te lenen. Het is bedoeld als buffer en dat moet je niet meteen uitgeven", analyseerde Bos.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie