AMSTERDAM - De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft sinds de invoering van de gerichte controles op 1 oktober meer dan achthonderd boetes of processen-verbaal uitgedeeld.

De afgelopen week werd weer door het hele land gecontroleerd.

Bij rookcontroles in Sittard en Geleen hebben de afgelopen week 36 cafés een boete opgelegd gekregen. Eén café kreeg van een controleur van de VWA voor de derde keer een boete.

Dit kostte de uitbater twaalfhonderd euro. In Den Haag werden zestien bonnen uitgeschreven. Hier ontvingen acht bedrijven voor de derde maal een boete.

Boetes

In een aantal gevallen werden cafés opnieuw bezocht, nadat eerder al overtredingen waren geconstateerd. Ook vonden controles plaats na klachten en vermoedens dat het rookverbod werd overtreden. In Enschede en Oldenzaal werden dertien boetes in ontvangst genomen.

Ook hier ging het om bedrijven waarvan het vermoeden bestond dat daar het rookverbod aan de laars werd gelapt.

Controles

De afgelopen week waren controleurs actief in onder meer Midden-Drenthe, Zeeland en in de plaatsen Haaksbergen, Sneek, Uden, Oss, Delft, Nootdorp, Beverwijk, Aalsmeer, Driebergen-Zeist, Eemsmond, Bedum, Winschoten, Den Bosch, Rotterdam, Harderwijk en Emmen en omstreken. Nagenoeg overal werden overtredingen geconstateerd.

Dinsdag concludeerde de ledenraad van Koninklijke Horeca Nederland dat het huidige rookbeleid voor een groot deel van de cafés en discotheken onuitvoerbaar is en tot groot onrecht leidt. De raad is echter 'uitdrukkelijk' niet tegen een rookvrije horeca.