AMSTERDAM - Het aantal zaken dat over de kop zal gaan, zal in 2009 sterk stijgen wegens de huidige economische problemen. Incassobureau Graydon verwacht een golf aan faillissementen omdat bedrijven die omvallen ook andere ondernemingen treffen waardoor nieuwe faillissementen mogelijk zijn.

Graydon verwacht dat in 2009 het aantal failllissementen 40 tot 50 procent hoger zal zijn dan in 2008. ''Dan komen we in de buurt van het niveau van 2005'', aldus onderzoeker Robert Blom. Toen gingen 10.228 zaken op de fles, het grootste aantal faillissementen sinds 1986.

Het snel veranderde economische klimaat, het verminderde vertrouwen en het kredietbeleid bij banken is debet aan de verslechtering, meent Blom.

Kleine ondernemingen

Met name eenmanszaken, kleine ondernemingen en starters zullen de dupe zijn. ''Grotere bedrijven hebben uitwijkmogelijkheden zoals personeel ontslaan en bezuinigingen, dat hebben de kleine zaken niet.'' Daarbij komt dat beginnende ondernemingen de wind nu echt tegen hebben en veelal slecht onderlegd zijn, aldus Blom.

De zorgen komen na de stijging van het aantal uitgesproken faillissementen in november. Het aantal steeg met 22 procent ten opzichte van oktober, zo blijkt uit cijfers van Graydon. Blom verwacht dat de economische teruggang drie tot vier jaar zal gaan duren.

Opvallend

De stijging van het aantal faillissementen in november is opvallend, aangezien in de eerste negen maanden van dit jaar minder zaken over de kop gingen dan een jaar eerder. Het aantal uitgesproken faillissementen kwam tot en met het derde kwartaal uit op 4766.

Een jaar eerder waren dat er 5809, 18 procent meer. Graydon verwacht over 2008 dat in totaal 6500 zaken ten onder zullen gaan.