PvdA en CDA verdeeld over fusiestop bij ROC's

DEN HAAG - PvdA wil samen met SP, GroenLinks en Rita Verdonk de komende twee jaar geen fusies meer tussen ROC's (Regionale Opleiding Centra). Het CDA, coalitiegenoot van de PvdA, ziet een fusiestop niet zitten.

Dat is dinsdag gebleken tijdens de bespreking in de Tweede Kamer van de begroting van het ministerie van Onderwijs. Vorige maand besloot het kabinet dat fusies tussen scholen aan eisen moeten gaan voldoen. Naar verwachting is deze fusietoets over ongeveer twee jaar klaar.

De linkse partijen en Verdonk willen daar wat betreft de ROC's, waar beroepsonderwijs wordt gegeven, niet op wachten. Volgens PvdA-Kamerlid Staf Depla hebben de ROC-directeuren op dit moment hun handen vol aan het onderwijs zelf.

Competentie

Zo zijn zij bezig met de invoering van het competentiegericht onderwijs, waarbij niet zozeer de kennis maar de vaardigheden van leerlingen extra aandacht krijgen. Volgens Depla blijkt uit onderzoek dat de meeste leraren problemen hebben bij de invoering van deze vorm van onderwijs.

Biskop

Kamerlid Jack Biskop van het CDA noemt een memorandum op fusies echter te rigide. Hij denkt dat sommige ROC's sterker staan als zij samengaan. Volgens hem kan dat de invoering van het competentiegericht onderwijs zelfs ten goede komen.

Depla

In tegenstelling tot de SP en Verdonk wil Depla geen fusiestop tussen scholen, bijvoorbeeld in het basisonderwijs. Dat zou het einde betekenen voor scholen die onder de grens van het minimumaantal leerlingen dreigen te raken, stelt de PvdA'er.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie