Postbank en ING verlagen hypotheekrente

AMSTERDAM - De Postbank en ING verlagen woensdag de rentetarieven op hypotheken met een looptijd van 1 tot 5 jaar met 0,1 procentpunt.

Dat zei dinsdag een woordvoerder van de Postbank, die tot het ING-concern behoort. De verlaging is het gevolg van de recente renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) met 0,75 procentpunt.

Maandag zei bestuursvoorzitter Bert Heemskerk van Rabobank dat de coöperatieve bank de rentetarieven wil verlagen met 0,25 tot 0,33 procentpunt.

Hypotheek

Daarmee komt de rente op een hypotheek met een looptijd van 10 jaar bij Rabo uit op 5,25 procent en een variabele hypotheek rond de 5 procent. Heemkerk zei te verwachten dat andere banken "zullen meegaan" met de verlagingen.

De woordvoerder van de Postbank stelde dat de aanstaande verlaging niets te maken heeft met de woorden van Heemskerk. "Wij bepalen zelf ons rentebeleid op basis van de ontwikkelingen op de geld- en kapitaalmarkten. We zijn niet afhankelijk van andere partijen."

Verlaging

De woordvoerder wees erop dat de Postbank en ING hun hypotheekrentetarieven eind november al met 0,3 procent naar beneden hebben geschroefd. "Als je de aanstaande renteverlaging hierbij optelt, zitten we gewoon bij de goedkoopste aanbieders."

Afgelopen vrijdag zei minister Wouter Bos (Financiën) erop te vertrouwen dat banken hun rente naar beneden zullen brengen in reactie op de forse renteverlaging van de ECB.

De Consumentenbond stelde een dag eerder scherp in de gaten te gaan houden of banken het lagere rentetarief wel doorberekenen aan klanten.

Scherp

ABN Amro staat wat hypotheekrentetarieven "scherp in de markt", zei een zegsman dinsdag. "Wij informeren de markt nooit op voorhand over eventuele veranderingen in de tarieven."

Een bron bij een grote Nederlandse bank die anoniem wilde blijven, zette vraagtekens bij de aangekondigde actie van Rabobank. Omdat Rabobank een coöperatieve bank is, kunnen de lokale kantoren hun eigen rentebeleid kiezen.

"Ik wil nog wel eens zien of het Heemskerk lukt dit bedrijfsbreed erdoor te krijgen."

Braafste

Dezelfde bron zei ook dat Heemskerk "weer eens het braafste jongetje van de klas wil zijn". "Terwijl veel andere grote banken al lang hypotheekrentetarieven hebben die lager liggen dan bij Rabobank, ook na de aangekondigde verlaging."

Heemskerk heeft de laatste tijd bij veel andere banken wrevel gewekt door te benadrukken dat Rabobank in tegenstelling tot andere banken goed door de kredietcrisis heen komt.

SNS Bank en Fortis Bank konden dinsdag inhoudelijk nog geen commentaar geven.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie