Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Kamer van Koophandel waarschuwt voor oplichters

AMSTERDAM - Oplichters hebben aan bedrijven op grote schaal valse facturen verstuurd die afkomstig lijken te zijn van de Kamer van Koophandel. De brieven en de bijbehorende website zijn getrouwe kopieën van die van het handelsregister.
Door NU.nl

Daarvoor waarschuwt de Kamer van Koophandel. Volgens het Steunpunt Aquisitiefraude (SAF) hebben de oplichters 1,4 miljoen facturen van 149 euro verstuurd. Die lijken sterk op de jaarlijkse rekeningen van de Kamer van Koophandel zelf, die doorgaans rond de jaarwisseling worden verstuurd.

Wie de kleine lettertjes op de 'factuur' leest, ziet dat het in werkelijkheid niet gaat om een rekening, maar om een 'aanbieding' voor vermelding in een bedrijvendatabank.

'Kantoor voor Klanten'

De afzenders opereren onder meer op de website kvkhandelsregister.nl, een getrouwe kopie van de echte website van de Kamer van Koophandel. Ze beweren dat de afkorting KvK staat voor 'Kantoor voor Klanten'.

Volgens het SAF is de rekening van het 'Kantoor voor Klanten' inmiddels geblokkeerd. Het steunpunt roept bedrijven niettemin op om ontvangst van de brief te melden, en vooral geen geld over te maken.

Aanbevolen artikelen