AMSTERDAM - De eerste zes maanden na de invoering van de vliegtaks zijn er 525 duizend passagiers minder van Schiphol vertrokken.

Dat zijn voorlopige cijfers die de voorzitter van de overkoepelende organisatie van luchtvaartmaatschappijen in Nederland, Barin, maandag in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland bekendmaakte.

De definitieve cijfers worden eind volgende maand verwacht.

Schadepost

Voorzitter Frank Allard zegt dat de invoering van de extra belasting een schadepost van een miljard euro voor de luchthaven oplevert. "En dan heb ik het nog niet eens over de andere luchthavens in Nederland.

Volgens Allard wijken reizigers uit naar vliegvelden over de grens vanwege de vliegtaks en heeft de economische neergang daar niets mee te maken. Vliegtuigpassagiers wijken onder meer uit naar Duitsland en België.

Uit eerdere cijfers bleek dat het vliegveld in Düsseldorf 62 procent meer Nederlanders ziet, Brussel 74 en in Weeze in Duitsland groeide het aantal Nederlanders zelfs met driehonderd procent.

Toeslag

Sinds 1 juli moeten passagiers die vanaf een Nederlandse luchthaven vliegen een toeslag betalen. Die bedraagt 11,25 euro bij vliegreizen tot 2500 kilometer.

Op langere vluchten komt de toeslag uit op 45 euro. De luchthavens proberen de vliegtaks via de Hoge Raad alsnog van tafel te krijgen, nadat ze eerder bij de rechtbank bot vingen.