LEIDEN - Als de zon uitbundig schijnt, zoals deze zomer, halen mensen geen bloemen in huis. Deze klassieke wet in de bloemenhandel blijkt weer uit de dalende omzetcijfers die de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) vrijdag heeft gepubliceerd.

In juli hebben de Nederlandse bloemenveilingen hun omzet zien teruglopen met 3,4 procent tot circa 400 miljoen euro. De prijzen bleven nagenoeg gelijk.Een bloem kostte gemiddeld 22 eurocent. Een jaar eerder zag de sector de omzetten nog fors toenemen door vooral hogere prijzen.

Vooral snijbloemen werden in juli minder verkocht. Hier daalde de omzet met 5,5 procent naar 133,5 miljoen euro. De omzet in kamerplanten kromp met 1,2 procent naar 60,1 miljoen euro en de omzet in tuinplanten met 3,4 procent tot 206,4 miljoen euro.

"Nederland telde in juli 240 zonuren tegen gemiddeld 201 uren in andere jaren. Ook in de rest van Europa was het warm, wat de consument niet aanzette tot het kopen van bloemen en planten", aldus de VBN.

Aanvoerdaling

Desondanks schrijft de brancheorganisatie de verminderde omzet geheel toe aan een aanvoerdaling. Met het mooie weer groeien de planten weliswaar harder in de kassen, maar telers voeren doorgaans minder producten aan, als ze weten dat ze toch geen goede prijs kunnen krijgen. Doordat er minder vraag was naar bloemen en planten, was het volgens de veiligingen ook geen optie om de prijzen te verhogen.